Fasülye Nedir?
Fasulye, baklagillerden sebze olarak yenen otsu sarılgan bitki cinsi. Yaprakları üçlü bileşik, çiçekleri tamdır. Kalorisi yüksek ve lezzetlidir. Bünyesinde %25 protein, %55 karbonhidrat, %4 selüloz, %2 yağ, %10 su bulunur.
Anayurdu Güney Amerika olan fasulyenin ılıman ve tropikal bölgelerde birçok türü yetişir (Phaseolus). Başlıca türleri:
Mungo fasulyesi (Phaseolus mungo) yeşil, sarı, esmer taneli olup uzak doğuda yetişir.
Madagaskar fasulyesi (Phaseolus lunatus) tropik ülkelerde bol yetiştirilir. Ancak kimi çeşitleri zehirlidir.
İspanya fasulyesi (Phaseolus multıflorus) sebze olarak yenmesinin yanı sıra süs bitkisi olarak da yetiştirilir.
Tepari fasulyesi (Phaseolus acutıfolius) kurak iklimlerde yetişir.
Adi fasulye (Phaseolus vulgaris) en çok ekilen ve binlerce çeşidi olan türdür. Avrupa'ya Güney Amerika'dan geçmiştir. Türkiye'ye ne zaman girdiği bilinmemektedir. Başlıca çeşitleri: çalı fasulye, şeker fasulyesi, ayşekadın fasulye, barbunya fasulyesi.
Alıntıdır
Resimler
Buradasınız: Anasayfa > Ürünler > Zirai Ürünler > Fasülye