Buğday Tarihi ve Ticareti

Buğday, buğdaygiller ailesinden bütün dünyada ilk olarak ziraatı yapılmış tek yıllık otsu bir bitkidir. Buğday, her türlü iklim ve toprak koşullarında yetişebilecek çok sayıda çeşitlere sahip olması nedeniyle, dünyanın hemen her tarafında yetiştirilmektedir.

 

Yine ilk olarak arkeologlara göre ilk ana vatanı Türkiye'nin Güney Doğusundaki Karacadağ bölgesinden Neolitik Çağda M.Ö. 8.800 - 8.400 yıllarında, daha sonraları ekim alanları Suriye taraflarına yayılmıştır. M.Ö. 8.500 - 8.000 yıllarında Filistin topraklarında Hz. Davut zamanında ve M.Ö. 6.500'de Kıbrıs ve Yunanistan'da, M.Ö. 6.000'de Nil deltasında ekilmeye başlanmış M.Ö. 5.000 yıllarında Almanya ve İspanya'ya ekim sahaları ulaşmıştır. Çin ve İngiltere binlerce yıl sonra aynı zamanda ABD ise 1602 yılında buğday ile tanışmıştır. Buğdayın endüstriyel bir ürün olması, öğütülmesinde taş kullanılması ve hasadında at kullanılmaya başlanılması ile M.Ö. 3.000 yıllarında Mısır'da olmuştur.

 

Karasal iklimi tercih eder. Mısır ve Pirincin önünde dünya yüzeyinde üretimi ve tüketimi bakımından birinci sırada gelmektedir. Dünyanın en büyük üretici ülkesi olmasına rağmen başta Çin, aynı zamanda dünyanın en büyük tüketicisi olarak eksiğini üretim fazlası olan ihracatçı ülkelerden karşılamaktadırlar. İnsanların beslenmesindeki önemi, ihtiva ettiği besin değerleri açısından yaşamsaldır.

 

Buğday; un, yem üretilmesinde kullanılan insan ve hayvan için protein deposu temel bir besin maddesidir.

 

Buğday gerek dünyada; gerekse ülkemizde en fazla üretilen tarım ürünüdür. Yetiştirildiği toprak ve hava şartlarına göre kalitesi ve besin değerleri değişkenlik gösterir. Buna bağlı olarak üretildiği toprak ve hava şartları buğdayın kalitesini ve kullanım alanlarını da etkilemektedir. Yumuşak ve sert olmak üzere temel iki cinsi başta ekmek, makarna, bulgur, bisküvi olmak üzere nişasta ve glikoz gibi gıda ürünlerinin ana maddesidir.

 

Hasat edilen buğday yine kullanım amacına göre kabuğu ile birlikte veya kabuksuz olarak değirmenden geçirilerek öğütülmekte, makarnalık veya ekmeklik un, irmik, bulgur haline getirilmektedir.

 

Bir besin bitkisi olarak üretilen buğdayın hasat sonrası kalan saplarından başlayarak kepeğine kadar tümü hiç atıksız insanlara ve hayvanlara yararlı besin kaynağıdır.

 

Bu yararları nedeniyle üretimi arttırmak ve yaygınlaştırmak amacı ile 1900 yıllarından itibaren buğdayın genetiği üzerinde çalışmalar yapılmış bu sayede soğuk ve kötü hava, uyumsuz toprak, zararlı haşarat ve bitki için zararlı sair olumsuzluklara dirençli hale getirilmiş cinsler elde edilmiştir.

 

Her türlü hava ve toprak şartlarında yetiştirilen otuz değişik türü bilinen buğday, ekim mevsimine göre önce bahar ve kış buğdayları olarak iki temel gruba, sonra kullanım amacına göre üç gruba ayrılır:

 

A - İlkbahar Buğdayları, Durum Buğdayı, Ekmeklik Buğdaylar
B - Kış Buğdayları - Ekmeklik ve diğer kullanım alanları

 

1 - Ekmeklik Buğdaylar Ekmek, Pasta, Kek
2 - Durum Buğdayları, Makarna, Bulgur
3 - Diğer buğdaylar

 

Buğdaylar besin değerine değişik amaçlarla kullanılır. Bu değerler ise yetiştirildiği toprak ve mevsimlere göre değişiklik gösterirken fiziksel yapısı ve rengi de farklılıklar gösterir. Sert kırmızı ilkbahar buğdayı, veya sert kırmızı kış buğdayı diye adlandırılırlar. Böyle olmakla beraber bazı bölgelerde hem sert kırmızı kışlık buğday yetiştirilen bazı topraklarda sert beyaz buğday da yetiştirilmiştir. Bu halde beyazların kalitesinin kırmızıdan daha üstün olmasına rağmen fazla emek ve maliyet gerektirmiştir.

 

Yumuşak buğdaylar protein içerikleri yönünden daha düşük seviyededir ve daha çok kek, bisküvi, hamur tatlıları gibi unlu mamullerin yapımında kullanılır. Yumuşak buğdayın beyaz türü ise daha çok poğaça, kek börek gibi kahvaltılık yapımında kullanılır.

 

Sert buğday ise her türlü ekmek, pizza, simit gibi genel amaçlı kullanılırlar.

 

Durum buğdayları renkleri ve ihtiva ettikleri yüksek glüten nedeni ile akdeniz yemeklerinin makarna, irmik ve bulgur gibi temel ürünleri için idealdir.


Dış Bağlantılar

FDA


Firmamız bu ürünün uluslararası standart ve spesifikasyonlarda grup firmalarımız adına mümessil ve distribütör olarak ithalatını ve ihracatını yapmaktadır.



Buğday

Buğday
Buğday
Buğday

Buradasınız: Anasayfa > Ürünler > Zirai Ürünler > Buğday

twitter kuşu

© 2015 MEK DIŞ TİCARET | TASARIM: NIKEL