Ayçiçeği Tarihi ve Ticareti

Üretimi dünyaya ABD'den yayılmış tek zirai üründür ve Kuzey Amerikan yerli kabileleri tarafından güneybatı bölgelerinde M.Ö. 3.000 yıllarında üretildiği bilinmektedir.

 

Peru'da Aztekler tarafından büyük saygı görmüş tapınaklarına sembol olmuştur.

 

Ayçiçeği 5000 yıldan fazla süredir yetiştirilmektedir. İlk defa 8000 yıldan fazla süre önce, Amerikan yerlileri tarafından yetiştirildiğine dair iddialar ortaya atılmıştır.

 

Ayçiçeği tohumları, Amerika'ya gelen ilk Avrupalı ziyaretçiler tarafından hayatlarında ilk defa görülmüştür. Bu insanlar ayçiçeğinin güzelliğine, yemek pişirmekteki ve tedavideki faydalarına hayran kalmışlardır. Fakat yine de önceleri ayçiçeğini kullanmamışlar ve bu bitkinin tohumları yıllar sonra Çin, İspanya Rusya'ya getirilip yetiştirildikten sonra Avrupa'da da kullanılmaya başlanmıştır. Avrupa'da 18. yüzyıldan sonra kullanılmaya başlandığında popüler bir besin kaynağı olmuştur. Tohumları ekilip yetiştirilmiş, hasadı yapılarak gıda yön ünden zengin olan çekirdeklerinden besin ve ilaç elde edilmiştir.

 

Peru'da Aztekler tarafından bu bitkinin çiçeklerine hayranlık duyulmuş, Azteklerin Güneş Tapınaklarında, rahibeler bu çiçeklerle başlarına taç yapmışlar ve ellerinde taşımışlardır.

 

Uzun tarihçesi boyunca ayçiçeği pek çok amaçla kullanılmıştır. Bu amaçlar yemek pişirmekten ilaç yapımına kadar çeşitlendirilebilir. Eski dönem Amerikan yerlileri yetiştirdikleri ayçiçeğini besin ve ilaç yapımında kullanmışlardır. Arkeologlar eski Amerikan yerlilerinin ayçiçeğini siğilleri yok etmek ve güneş çarpması şikayetlerini gidermek için kullandıklarına dair kanıtlar bulmuşlardır.

 

Günümüzde dünyanın pek çok ülkesinde ayçiçeği yetiştirilmektedir. Bazı kültürlerde ayçiçeği çekirdekleri ezilerek ekmek yapımında kullanılır. Bazıları ise bu çekirdekleri besin değeri olan bir atıştırmalık olarak kabul eder. Çekirdekler ayrıca tat vermesi için yemeklerin içine de katılabilir. Ayrıca, tabii ki milyonlarca insan bahçelerinde sadece zevk için ayçiçekleri yetiştirler.

 

Bugün, bu bitki çabuk kuruyan özelliği nedeniyle, cila ve boyalara eklenmektedir. Ayçiçeği yağı, çorbalara, yemeklere katılmaktadır. Ayrıca, günümüzde plastik, yağlayıcı madde ve hatta böcek ilaçları yapımında test edilmektedir.

 

Ayçiçeği bir yanda bu kadar uzun bir geçmiş ve zengin kullanıma sahip iken, diğer taraftan yeni kullanım alanları keşfedilip oraya çıkarılmaktadır.

 

Dünyada en fazla Ayçiçeği üreten Arjantin ve Ukrayna aynı zamanda en fazla ham ayçiçek yağı üreten ülkelerdir. Bu ülkeler yüksek besin değerlerine sahip Ayçiçeği Çekirdeği'nin içerdiği yağ ve arta kalan küspeden daha fazla yararlanmak ve standart kalitede ham yağ üretebilmek için teknolojilerini ve ambalaj kalitelerini geliştirmek konulu forumlar ve seminerler düzenleyerek imalatçılarını aydınlatma çalışması başlatmışlardır.


Dış Bağlantı

FDA



Firmamız bu ürünün uluslararası standart ve spesifikasyonlarda grup firmalarımız adına sağlayıcı / mümessil olarak ithalatını ve ihracatını yapmaktadır.



Ayçiçeği

Ayçiçeği
Ayçiçeği

Buradasınız: Anasayfa > Ürünler > Zirai Ürünler > Ayçiçeği

twitter kuşu

© 2015 MEK DIŞ TİCARET | TASARIM: NIKEL